Puusepäntyönä tehty keittiö ei välttämättä ole oikotie onneen

Cucan kotimaisten kalusteiden valmistuksesta vastaava Aleksi Kauppinen on 36-vuotias puuseppä. Puusepäntyönä valmistettu keittiö tulkitaan yleisesti automaattisesti laadun takeeksi, mutta pelkällä tittelillä ei synny unelmien keittiö mittatilaustyönä. Selvitetään miten voit maksimoida keittiöunelmasi onnistumisen mahdollisuudet. 

Aleksi ”Axu” Kauppisen ja Cucan toimitusjohtaja Ville Heinon yhteistyö alkoi reilu vuosikymmen sitten vaativissa olosuhteissa, kun hän toteutti kalusteita Villen toimeksiannosta tämän työnjohtamaan Huvila ja Huussi -ohjelmaan. Silloin rakennettiin Vappu Pimiän kesähuvilaa, jonne piti valmistaa mittatilauskalusteita toteuttajille nyt jo tutuksi tulleella erittäin kiireisellä aikataululla. Yli kymmenen vuoden takaisesta projektista alkaneesta yhteistyöstä yhdessä tekeminen on vuosien mittaan tasaisesti lisääntynyt, ja nykyään yksi Kauppisen titteleistä on Cucan tehtaanjohtaja.

– Usein aamu alkaa viideltä ja päättyy iltakahdeksalta, mutta mieleltäni olen ollut yrittäjä niin kauan kuin muistan, joten en ole koskaan osannut ajatella omalle työpäivälleni mitään vakioituja rajoja. Itselle tekeminen tuo automaattisesti mukanaan tietyn laatustandardin sekä tuotteen että palvelun osalta, ja joskus se vaatii pitkiä päiviä, Kauppinen sanoo.

Inspiroidu Cucan referenssitöistä

Cucan prosessin rakentamisessa Aleksi Kauppisella on tehtaan johtajana luonnollisesti ollut keskeinen rooli, eikä prosessin hiomiseen liittyvä työ ole koskaan valmis. Cucan kalustesuunnittelijan tehtävä on muuttaa asiakkaan unelmat suunnitelmaksi, jonka on tarkkaan linjassa tehtaan prosessien kanssa. Puusepänkään valmistamana keittiö ei ole tuote, joka automaattisesti syntyisi asiakkaan ranskalaisista viivoista.

– Jos minulta pyydettäisiin vinkkiä uusien kalusteiden tilaamiseen, niin aloittaisin valmiista, jo tehdyistä ratkaisuista kasatun ideapankin tekemisellä. Esimerkiksi Cucan sosiaalisesta mediasta tai nettisivuilta löytyy paljon laadukasta kuvamateriaalia ja esimerkkejä ensiluokkaisista toteutuksista. Kuvapankin pohjalta omien haaveiden mukaisia kalusteita voidaan sitten jalostaa toivotun budjetin rajoissa ja etsiä yhdessä lopputulokselle asetetut kriteerit toteuttavia ratkaisuja. Suunnitteluprosessissa ensiarvoisen tärkeänä apuna on osaava kalustesuunnittelija, joka tuntee valmistusprosessin ja osaa ohjata lopputuotteen hiomista oikeaan suuntaan. Näin unelmille saadaan luotua realistiset raamit.

Luovaa suunnittelua

Kauppinen pohtii, että moderni ja klassinen ovat kyllä kuvaavia sanoja, mutta niidenkin alla skaala on niin laaja, että ne eivät itsessään riitä synnyttämään unelmista toteuttamiskelpoisia suunnitelmia. Mitä enemmän asiakas pystyy avaamaan omia makumieltymyksiään, sitä helpompi kalustesuunnittelijan on luoda tehtaalle toteuttamiskelpoinen suunnitelma. Mitä hiotumpi suunnitelma, sitä kustannustehokkaampi ja toimivampi toteutus.

– Tässä kohtaa haastan uudesta keittiöstä tai kodinhoitohuoneesta haaveilevia ihmisiä: Älkää jääkö jumiin samoihin kalusteisiin, jotka teillä on ollut jo 20 vuotta. Kannattaa pyrkiä ajattelemaan boksin ulkopuolelta. Luova suunnittelija osaa ohjata oikeaan suuntaan, ja hänen osaamistaan kannattaakin hyödyntää.

Osta laatua

Kauppinen tietää hyvin kuinka haastavaa remontointi on, ja vasta-alkajalla menee helposti sormi suuhun monessa asiassa. On tärkeää pystyä objektiivisesti miettimään mitä ostaa, mistä ostaa ja miten ostaa. Ostaminen ei ole helppoa, kun valinnanvaraa on paljon ja valmiin tuotteen sijaan pitäisikin ostaa siihen tähtäävää laadukasta prosessia.

– Sen vuoksi meillä onkin sanonta, jonka mukaan hyvä työ myy. Tunnen luonnollisesti Cucan toimintamallit hyvin, jonka vuoksi sitä onkin helppo suositella. Cucalla palvelun prosessit on mietitty tarkkaan asiakkaan elämää helpottavaksi kokonaisuudeksi. Kun kaiken saa alusta loppuun samalta luukulta, niin moni asia yksinkertaistuu. Projektin pilkkominen osiin vaatii osaamista, jota ei välttämättä ole kaikilla alalla pitkäänkään toimineilla ammattilaisilla.

Puusepän tekemä keittiö ei ole siis hakusanana avain onneen?

– Ei, onnistunut lopputulos riippuu todella monesta asiasta. Suunnittelijasta, valmistajasta, asennusporukasta ja niiden rajapinnoissa operoivista pienistä tekijöistä. Laadukkaat materiaalit, ohjelmistot, CNC-tekniikka, muu laitekanta sekä lukuisat muut yksityiskohdat ovat ratkaisevia onnistuneen lopputuloksen kannalta. Kun yksityiskohdat ovat kunnossa ja toimivat saumattomasti yhteen, niin parhaassa tapauksessa tämä tuottaa laadukkaan lopputuloksen, jonka jokainen huomaa tuotteita käyttäessään. Muun muassa näistä syistä ostaisin itsekin kalusteeni mielellään Cucalta.

Lue lisää blogeja:

Copyright © 2024